Ve dnech 21. až 23. července 2017 se hrstka odvážných členů a příznivců PSS ČAS vydala na turisticko-poznávací výlet do severních Čech, během kterého se potvrdilo, že archiváři se nebojí ani tmy, ani výšek, ani pořádného deště. Na tři dny jsme zamířili do malebného městečka Česká Kamenice, kde jsme si chtěli prohlédnout nejen historické centrum a památky, ale naším cílem byla hlavně zvlněná a kopcovitá krajina tří významných CHKO – Lužické hory, České středohoří a Labské pískovce.

Hned první den jsme po příjezdu a po nutném občerstvení v restauraci U Kašny vyrazili na téměř 20kilometrový pěší výlet. Využili jsme krásného letního počasí a toulali se českokamenickou přírodou až do pozdních večerních hodin. Během našeho putování jsme navštívili zříceninu hradu Fredevald (Pustý zámek), kde sice již není mnoho pozůstatků po středověkém obranném sídle, nicméně skalnatý ostroh poskytuje pěkné výhledy do okolí. A u výhledů jsme zůstali i posléze, protože jsme vyšplhali na 593 metrů vysoký Střední vrch (Hranáč), ze kterého jsme mohli pozorovat kopce Česko-saského Švýcarska, výrazný kužel Růžovského vrchu, vrcholek Klíče i Bukové hory a v mlžném oparu se dokonce tyčila nejvyšší hora Českého středohoří – Milešovka. Prošli jsme si také Meixnerovu pohybovou stezku a zamířili k prameni Svatého Kříže, křížové cestě a Božímu hrobu u Dolního Prysku. Zpáteční cestu do České Kamenice jsme zvolili kolem Riedlovy pískovcové jeskyně a po hřebeni Břidličného vrchu.

Druhý den nás hned po ránu opět čekalo stoupání – tentokrát na vyhlídky přímo nad Českou Kamenicí. Navštívili jsme skalní útvary Žába, Ponorka, Tell-Platte a symbolickým vrcholem byla skalní vyhlídka Jehla, odkud lze pozorovat celé českokamenické údolí, Zámecký vrch s hradem a mnoho dalších kopců Českého středohoří. Vynechat jsme nemohli ani poutní místo zvané Bratrské oltáře. V odpoledních hodinách jsme naopak sestoupili do podzemí. Navštívili jsme volně přístupný Werk H, podzemní komplex o ploše 8300 m2 budovaný v Rabštejnském údolí ke konci 2. světové války. Měl sloužit jako podzemní továrna na výrobu letadel, nicméně nebyl stejně jako Werk A, B a C dokončen. Zajímavostí však je, že do Werku H byly po válce umístěny 30 až 100 metrů dlouhé nádrže na pohonné hmoty. Jedna taková nádrž o délce 98 metrů byla cílem našeho podzemního dobdrodružství. Při procházce Rabštejnským údolím jsme na místě bývalého koncentračního tábora vzpomněli na ty, kteří se na budování podzemní továrny nedobrovolně podíleli. Po odpolední průtrži mračen se někteří odvážlivci vydali ještě na Zámecký vrch, na kterém se nachází zřícenina hradu Kamenice s rozhlednou, odkud bylo možné pozorovat podvečerní krajinu v mlze a s růžově zbarvenou oblohou.

Třetí a zároveň poslední den nás čekala oficiální prohlídka dvou dalších komplexů rabštejnského podzemí – Werku C a B. Pan Vladimír Pešek z místního občanského sdružení nás provedl po expozici věnované nejen událostem druhé světové války, ale i předchozí textilní historii nebo místní fauně a flóře. Chladné a vlhké podzemní chodby s pohnutou historií jsme po obědě vyměnili za útulný barokní svatostánek v České Kamenici – kapli Narození Panny Marie. Po komentované prohlídce, během které jsme procvičili zvláště své znalosti z historické ikonografie, jsme se vydali na zpáteční cestu do Prahy.

Všem kolegům, kteří věnovali čas a nemalé fyzické úsilí pro absolvování tohoto výletu, patří mé velké díky a těším se na další společný (třeba turistický) výlet!

Za PSS ČAS Pavlína Fúrová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *