Zápis z valné hromady HSS ČAS konané dne 5. března 2019

VALNÁ HROMADA
Hradecké studentské sekce České archivní společnosti
datum a místo konání: 5. 3. 2019, FF UHK (místnost B15)

1) Zpráva o činnosti HSS ČAS v roce 2018
Předsedkyně sekce Mgr. Kateřina Doležalová přivítala přítomné členy sekce a seznámila je s výroční zprávou, která bude otištěna v ročence ČAS.

2) Zpráva o hospodaření sekce
Pokladní sekce Bc. Lucie Havlíčková informovala členy o stavu hospodaření za rok 2018 a také o finančních příspěvcích, které byly sekci poskytnuty od ČAS a FF UHK.

3) Zpráva revizní komise
Předsedkyně revizní komise Mgr. Barbora Bönschová seznámila přítomné členy sekce s obsahem revizní zprávy za rok 2018.

4) Plány na rok 2019
Členové byli informováni o chystané přednášce dr. Jana Kafky (SOkA Trutnov) na téma jeho knihy „V hodině velké zkoušky: Církevní politika státu v severovýchodních Čechách v letech 1948–1960“, která se uskuteční 12. března.
Dne 15. dubna se uskuteční představení edice „Smíšená úřední kniha polensko-přibyslavského panství. Urbář panství z roku 1636 a opisy zejdlicovských písemností z let 1597–1618. Diplomaticko-paleografický rozbor a edice pramene“ Mgr. Jandy (SOkA Žďár nad Sázavou).
Během letního semestru je také v plánu exkurze do Státního okresního archivu Trutnov (detaily budou upřesněny).
I nadále budou probíhat pravidelná setkání členů sekce a studentů/akademiků KPVHA nad deskovými hrami (viz také „náš“ online kalendář: https://teamup.com/kse1hxs2xdd7eitxeq).

5) Výběr členských příspěvků na rok 2019
Proběhl výběr členských příspěvků v hodnotě 150 Kč.

6) Volba výboru a revizní komise HSS ČAS
Výbor HSS ČAS byl zvolen v následujícím složení: Bc. Andrea Jaklová (předsedkyně), Mgr. Kateřina Doležalová (místopředsedkyně), Bc. Lucie Havlíčková (pokladní), Mgr. Anna Holešová (jednatelka) a Zuzana Havelková (členka výboru).

Revizní komise HSS ČAS byla zvolena v tomto složení: Adéla Věra Wagnerová (předsedkyně revizní komise), Jan Procházka a Martin Sahula (členové revizní komise).

7) Diskuse
Adéla Věra Wagnerová otevřela diskusi s otázkami, zda by nemohla být uspořádána exkurze do Broumova a zda jsou již naplánovány nějaké akce na podzim r. 2019. Některé podzimní plány byly nastíněny s tím, že nově zvolený výbor o nich na další schůzi popřemýšlí (stejně tak jako o návštěvě Broumova).

Lucie Havlíčková upozornila na pozoruhodnou „Výstavu šlechtických genealogií Jana Drocára věnovaných signatářům deklarací let 1938 a 1939“ instalovanou do 12. dubna v prostotách Státního oblastního archiv v Zámrsku a zjišťovala zájem přítomných o její návštěvu. Členové HSS ČAS nadšeně souhlasili a proto bude naplánována společná cesta do Zámrsku.

Jelikož již nenásledoval žádný příspěvek, byla valná hromada HSS ČAS ukončena.

Zapsala Andrea Jaklová